Vergelijk zorgverzekering

Zorgverzekering vergelijken

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Jaarlijks wordt door de overheid bepaald welke zorg er vanuit de basisverzekering wordt vergoed. De prijzen tussen de verschillende zorgverzekeraars kunnen behoorlijk uiteenlopen. Om deze reden is het van belang dat je jaarlijks een moment de tijd neemt om de zorgverzekeringen te vergelijken, hiermee kan je namelijk tot honderden euro’s per jaar besparen. Tussentijds overstappen van zorgverzekering is nagenoeg niet mogelijk, echter zijn er een aantal uitzonderingen:

– Je wordt gedurende het zorgjaar 18 jaar oud;
– Je gaat scheiden;
– Je komt vanuit het buitenland.

Om je te helpen met het vergelijken van een zorgverzekering hebben wij een stappenplan opgesteld. Met behulp van het stappenplan bepaal je zelf welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Stap 1: Welke zorg heb ik nodig

Voordat je de verschillende zorgverzekeringen gaat vergelijken is het van belang te bepalen welke zorg je verwacht nodig te hebben. Door een lijst samen te stellen met de zorg die je verwacht nodig te hebben kan je bepalen of het noodzakelijk is een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast kan je met behulp van deze lijst bepalen door welke zorgverleners je aankomend jaar geholpen wilt worden.

Wanneer je verwacht weinig tot geen zorg nodig te hebben aankomend jaar, is het een optie om het eigen risico te verhogen tot 885 euro. Door het vrijwillig eigen risico te verhogen met 500 euro, kan je veel geld besparen op de zorgpremie. Let hiermee wel op, want op het moment dat je onverwacht toch extra zorg nodig hebt, moet je eerst 885 euro eigen risico betalen voordat de zorg vergoed wordt door de zorgverzekering. Nadat je hebt bepaald welke zorg je nodig hebt is het tijd om de zorgpolissen te vergelijken.

Stap 2: Zorgpolis vergelijken

Een van de punten waar je op kan letten tijdens het vergelijken van een zorgverzekering is de polis. Veel zorgverzekeraars bieden drie verschillende polissen aan, de budget polis, de natura polis en de restitutie polis. Het grootste verschil tussen deze polissen is de keuzevrijheid die de verzekerden heeft. Voordat je de verschillende zorgverzekeringen vergelijkt is het handig om te kiezen voor welke polis u kiest.
Je kunt altijd bij iedere zorgverlener terecht, ongeacht de polis die je kiest, alleen worden niet alle kosten vergoedt. Voor spoedeisende hulp gelden deze extra kosten niet, bij spoed kan je altijd terecht bij ieder ziekenhuis en specialist zonder dat je voor onverwachte kosten terecht komt te staan.

Budget polis
De budget polis is de goedkoopste zorgverzekering die wordt aangeboden. Niet alle verzekeraars bieden deze polis aan. Het voordeel van deze polis is dat de zorgpremie erg laag is. Een nadeel aan de budget polis is dat je weinig keuzevrijheid hebt. Bij een budgetpolis zijn weinig gecontracteerde zorgverleners waar je uit kunt kiezen, kies je voor een andere zorgverlener dan wordt vaak maar tot maximaal 75% van de zorgkosten vergoedt. Voordat je de keuze maakt om voor een budgetpolis te kiezen is het verstandig om eerst de zorgpolis door te lezen en te kijken welke zorgverleners gecontracteerd zijn. Aan de hand van deze informatie kan je de verschillende budgetpolissen vergelijken.

Natura polis
De naturapolis is de meest gekozen zorgpolis in Nederland. Met een naturapolis heb je meer keuzevrijheid en een groter aanbod aan zorgverleners waaruit je kunt kiezen. De naturapolis is iets duurder dan de budgetpolis, maar dan heb je wel keuze uit meer zorgverleners. Mocht je toch door een andere zorgverlener geholpen willen worden dan wordt tot maximaal 75% van de gemaakte zorgkosten vergoedt. Voordat je de keuze maakt een naturapolis af te sluiten is het verstandig de polisvoorwaarden te lezen en te kijken of jouw zorgaanbieder gecontracteerd is bij de zorgverzekeraar. Met de informatie uit de zorgpolis kan je de verschillende naturapolissen met elkaar vergelijken.

Restitutie polis
De restitutiepolis is de duurste zorgpolis die wordt aangeboden. Met deze zorgpolis heb je volledige keuzevrijheid, wat inhoudt dat jij zelf bepaald door welke zorgverlener je geholpen wilt worden. Wanneer je met een restitutiepolis kiest voor een niet gecontracteerde zorgverlener wordt 100% van het marktconforme tarief vergoedt. Het kan hierbij wel voorkomen dat je de kosten in eerste instantie zelf moet betalen, maar daarna kan declareren bij de verzekeraar.

Stap 3. Zorgverzekeringen vergelijken

Nadat je bepaald hebt welke polis je wilt afsluiten, is het tijd om de verschillende verzekeringen te vergelijken. Het verschil in de basisverzekering zit hem vooral in de gecontracteerde zorgverleners. In stap 1 heb je een lijst opgesteld met de zorg die je verwacht nodig te hebben. Aan de hand van deze gegevens kun je kijken welke zorgverzekeringen een contract hebben afgesloten met jouw zorgaanbieders. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan jouw huisarts.
Wanneer je bekeken hebt welke zorgverzekeraars een contract hebben met jouw zorgverleners wordt het tijd om een keuze te maken m.b.t de basisverzekering. Een verzekeraar mag niemand weigeren als het gaat om het afsluiten van een basisverzekering, zij mogen dit wel voor een aanvullende verzekering.

Stap 4. Aanvullende zorgverzekering vergelijken

Naast de basisverzekering is het mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Deze aanvullende verzekering hoef je niet bij de zelfde verzekeraar als de basisverzekering af te sluiten. Afhankelijk van jouw situatie kan het verstandig zijn om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. In stap 1 heb je bepaald welke zorg je nodig verwacht te hebben. Met behulp van deze lijst kan je kijken welke zorg er niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
Mocht je verwachten meer zorg nodig te hebben dan er in de basisverzekering wordt aangeboden kan het verstandig zijn een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Het is hierbij wel belangrijk dat je goed overweegt of de premie die je betaald voor de aanvullende verzekering afweegt tegen de kosten die je verwacht te maken. Wanneer dit niet het geval is kan je ervoor kiezen om geen aanvullende verzekering af te sluiten en de zorgkosten eenmalig zelf te betalen.

In tegen stelling tot de basisverzekering mogen de zorgverzekeraars bij de aanvullende zorgverzekering zelf bepalen welke zorg zij vergoeden. Bij het vergelijken van de aanvullende zorgverzekeringen is het dan ook van belang goed te kijken naar de zorg die wordt aangeboden en niet alleen naar de prijs per verzekeraar.

Stap 5. Premiebetaling

Na het vergelijken van de zorgverzekeraars, wordt het tijd om te bepalen op welke manier je de zorgpremie wilt betalen. Verzekeraars bieden de volgende betaalmogelijkheden aan:
– per maand;
– per kwartaal;
– per halfjaar;
– per jaar.

Sommige verzekeraars bieden een korting aan wanneer de zorgpremie per jaar wordt betaald. In 2018 ligt deze korting tussen de 1 en 3%, afhankelijk van de verzekeraar die je kiest.

Vergelijk zorgverzekering
5 (100%) 5 votes